Svensk Energi
Svensk Energi

Hanna, 28, har hittat rätt: "Det vimlar av roliga energijobb!"

"Största problemet är att välja och hitta rätt. Energibranschen formligen vimlar av roliga drömjobb!" Det säger Hanna Ekstrand, 28-årig civilingenjör på ABB i Ludvika, som just nu är projektledare för ett investeringsprojekt i produktionen på ABB-enheten Components – det handlar om genomföringar.

Hanna Ekstrand är bonddotter från Östra Göinge i Skåne. Pappan är jägmästare och "hobbybonde" och mamman jobbar inom kost och näring. Men det fanns inget ärftligt i släkten som påverkade yrkesvalet och energibranschen.

– De flesta skåningar väljer Lund för att läsa vidare. Dock valde jag i stället Chalmers i Göteborg. Jag blev klar som civilingenjör inom maskinteknik med inriktning produktion till årsskiftet 2012/2013. Jag började med maskinteknik för att det är ett brett område. Och fortsatte med produktion – också det ett brett område. Jag gillar att arbeta med människor, förbättra produktionsflöden, planera aktiviteter för att lösa de utmaningar man har för att nå ens målbild.

Hanna Ekstrand i kretsen av sitt arbetsteam på ABB i Ludvika. Foto: Per  Groth.

ABB-spåret blev det sedan Hanna stiftat bekantskap med företaget via ett studentprogram. Via Chalmers arbetsmarknadsdagar hamnade hon inom Sustainable Talent Program med inbjudan till Västerås. Där hölls seminarier, rundvandringar och diskussionsforum, där företaget brett visade upp hela sitt framtidserbjudande:

– Vi fick se de olika delarna av ABB. En dag var vi i Ludvika. Jag kom in i transformatorproduktionen. Allt var så stort. Så komplext. Jag sökte ABB:s traineeprogram – dels för att ABB har ett av Sveriges bästa traineeprogram, utmanande arbetsuppgifter och genom traineegruppen får du en social trygghet automatiskt på en ny ort. Och det får man verkligen.

"Studiebesöken på olika avdelningar och även ute hos kunderna var spännande. Största problemet med ABB i Ludvika är att det finns alldeles för många roliga jobb!"

Foto: Per Groth

"Femstjärnig utbildning"

Hanna Ekstrand anser sig inte ha varit tekniskt intresserad från början. Däremot har hon alltid funderat hur olika saker funkar, så valet att välja naturvetenskap på gymnasiet var självklart. Hon upplever att utbildningen på Chalmers var "femstjärnig" – studielånet var värt varenda krona.

– Som ung student vet man ofta inte om vilka möjligheter som finns. Det måste man lära sig. Jag lockades också hos ABB via traineeprogrammet av företagskulturen och möjligheten till ett intressant jobb.

"Efter ett tag inser man att produkterna som man arbetar med ser till att 100-tals miljoner människor varje dag får sin el – det gav en extra dimension."

Hanna Ekstrand är projektledare och jobbet handlar om att köpa in produktionsutrustning för att öka kapaciteten och korta ledtiderna.

Foto: Per Groth

– En typisk arbetsdag handlar om många leverantörskontakter samt arbete tillsammans med projektmedlemmarna och produktionspersonal. Vi arbetar längs den klassiska projektcykeln. Utifrån en teknisk specifikation sker upphandling och därefter installationer – påbörjad installation är det skede vi befinner oss i just nu. Ofta blir det tidiga dagar. Det kan vara en leverantör som vill ha tag på mig för att exempelvis koppla på tryckluft eller diskutera vad och hur installationen görs bäst.

Bland bra saker med jobbet återkommer Hanna till att det visuellt är så tacksamt: "Om den tio meter höga produktionsutrustningen ska stå på en viss plats, så gör den det. Du ser det tydligt. Och så är det alla människor i det dagliga arbetsumgänget. Både de egna i produktionen och hela arbetsgruppen som jobbar med utrustning. Och sist men inte minst – leverantörerna."

Hanna Ekstrand kan varmt rekommendera andra unga att satsa på en bra teknisk utbildning. Och gärna energibranschen:

"Mitt råd är enkelt; gå din egen väg. Energibranschen har otroligt många typer av spännande framtidsjobb. Det finns alltid något som passar alla. Det gäller bara att hitta sig själv i en värld av idel möjligheter!"

Hanna Ekstrand vill gärna tänka på den nytta för den enskilde kunden som både ABB och energibranschen gör. Det är en häftig tanke, säger hon:

– Även om du är en liten myra i det stora hela, så gör vi nytta för miljontals människor, som därmed får el...

Vem är Hanna som person?

– Om du frågar mina föräldrar, får du nog svaret att jag är väldigt glad och aktiv – möjligen något envis. När jag kommer hem blir det alltid något gjort, tycker min pappa. Några vänner skämtar ganska ofta om att jag tycker om och är bra på att planera.

Tillsammans med sambon Johan Tegnhammar, som finns på en annan ABB-enhet, gillar hon att sporta och röra sig. Vandra, springa – till hösten ska vi prova på thoughest vilket är en hinderbana. Det positiva med att vara skåning i Ludvika är att du lär dig åka längdskidor.

Vad gör hon om tio år?

– En svår fråga. Jag hoppas kunna fortsätta med produktionsfrågor och kring en produkt som har samhällsnytta och kan bidra till ett hållbart samhälle.

Faktaruta

Namn:  Hanna Ekstrand

Ålder: 28 år

Bor: Ludvika

Befattning: Projektledare på ABB Components.

Familj: Sambo

Utbildning: Chalmers, civ ing inom maskinteknik inriktning produktion.

Utbildningsvägar

Mer om utbildningsvägar som leder till jobb i branschen - här

Läs om fler i branschen

Läs om personer som via olika utbildningar, praktik och olika skeden i livet upptäckt att deras drömjobb finns i energibranschen.

Fler intervjuer

Det finns många goda exempel på unga personer som kommit in i intressanta uppdrag i branschen. Det är viktigt att vi visar upp dem på ett sätt som gör att fler kan identifiera sig. Det finns personer med olika bakgrund som sökt sig till el och energi. Gemensamt har de ett intresse för teknik. De som väljer energibranschen har goda chanser att få jobb, och att påverka en hållbar samhällsutveckling!

Medlemsföretag ombeds att komma med förslag på unga medarbetare, som vill medverka medialt och vara ambassadörer för branschen, till Kalle Karlsson, Svensk Energis kommunikationschef.

Tipsa andra!

Länka gärna till denna artikel i sociala medier nedan, och använd i rekryteringsannonser. Länk för spridning: www.svenskenergi.se/dromjobb.